Comarques Gironines

Marc Lamuà: “La decisió del Ministeri d’aixecar la veda de corall vermell a la Costa Brava no respon a cap criteri racional”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat exigeix a la Ministra Tejerín que justifiqui perquè contradiu els científics per concedir llicències de corallers entre Arenys i Begur. La determinació del Ministeri posa en perill el projecte de convertir les Formigues en una àrea protegida

El Ministeri d’Agricultura i Medi ambient té alguna justificació que demostri la conveniència de la decisió del Secretari General de Pesca de permetre l’extracció de coral vermell, al tram de costa que va des d’Arenys de Mar a Begur, concedint 12 llicències de pesca per aquesta finalitat? Aquesta és la pregunta que ha dirigit el diputat Marc Lamuà a la Ministra Isabel García Tejerina i que té una resposta ràpida: no hi ha justificació per contravenir totes les opinions dels experts i la normativa de la Generalitat de Catalunya relativa a les aigües interiors, que són de la seva jurisdicció, i aixecar la veda del corall, prevista pel Govern de Catalunya fins el 2017, perquè l’aboca a la seva total extinció en aquest tram de litoral.

Lamuà ha presentat una bateria de tres preguntes escrites en les que qüestiona, també l’actitud del Ministeri; recorda de quina manera la decisió del Secretari General entra en conflicte i vulnera les competències de la Generalitat en aquest àmbit; i posa en evidència que contradiu l’informe del CSIC de 2017 que, alertant que el 90% dels ecosistemes de corall vermell presentaven un estat de conservació deficient, plantejava com a única solució aturar les extraccions. Al mateix temps, Lamuà reclama a la Ministra que aclareixi si té intenció de revocar l’aixecament de la prohibició en aigües exteriors, que entra en contradicció amb l’obligada  coordinació de vedes entre aigües interiors i exteriors tal i com preveu un Reial Decret de 2013.

La Secretaria General de Pesca no ha respectat el Reial Decret de 2013 des de qualsevol punt de vista. Aquesta norma determina que quan una comunitat autònoma estableix una veda a les seves aigües interiors, la prohibició s’haurà d’estendre per part de l’Estat a les aigües exteriors contigües. Així, el novembre de 2017, la Generalitat va establir una prohibició per extreure corall durant 10 anys en aigües interiors, des del cap de Begur fins a la frontera amb França, per preservar hàbitats en regressió. El Ministeri va respectar el Reial Decret del Cap de Begur a la Frontera però no hi va incloure, sorprenentment, les aigües exteriors entre Arenys i Begur per a les quals ha expedit ara 12 llicències d’extracció de corall.

La decisió del ministeri pot causar, segons tots els experts, l’espoli dels últims reductes de corall d’aquesta part de la Costa Brava. “És una decisió realment desafortunada que no obeeix a cap criteri racional o de respecte del medi. El ministeri està legalitzant l’extinció del corall”, lamenta Marc Lamuà. “El Ministeri i la Secretaria General de Pesca coneixen les alertes dels científics i es fan l’orni. És molt lamentable que, a més de no fer cas dels experts, incrementi les llicències”, retreu Lamuà, que posa èmfasi en el fet que la decisió del Govern de Madrid posa en perill el projecte de conversió de les illes Formigues en àrea marina protegida. La llicència del Ministeri permetrà que els corallers explotin les Formigues entre 2018 i 2020 sense limitacions de manera que, probablement, extingiran totalment el corall que hi queda.

La decisió de la Secretaria General de Pesca contradiu també els criteris de la FAO. Aquest organisme va acordar el mes d’octubre de 2017 que quan més del 25% del corall vermell que s’extreu tingui mesures il·legals (menys de 7 mil·límetres de diàmetre) l’Estat estarà obligat a fer un tancament preventiu  de les zones sobre-explotades.

Fitxers adjunts: