Actualitat

El PSC demana recursos per al Parc Geològic de Mont-roig i encavalcaments de Biure

26 novembre 2021

Sílvia Paneque
Els socialistes han presentat una proposta de resolució al Parlament per demanar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Biure i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per obtenir els recursos econòmics pel parc

La diputada socialista, Sílvia Paneque, ha presentat una proposta de resolució al Parlament per demanar un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Biure i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per obtenir els recursos econòmics pel parc. “Creiem que aquest és un projecte que permetrà generar beneficis per al municipi i la comarca i a més que enriquirà el patrimoni geològic de comarques gironines i de Catalunya” ha explicat la diputada.

Els socialistes han detallat que “l’any 1999 el Departament de Medi Ambient va encarregar a la realització d’un inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya (lEIGC). Aquest inventari recull els afloraments i espais d’interès geològic que es consideren Patrimoni Geològic, espais de valor científic, educatiu o cultural que requereixen eines de planificació i gestió. Aquest inventari representava el pas previ i necessari per poder elaborar un conjunt de mesures de preservació del patrimoni geològic a Catalunya. Les 157 fitxes (70 del domini pirinenc, conca de l’Ebre i domini catalànide) que conformen aquest inventari marquen la localització d’aquests espais d’interès, valors que els caracteritzen, quines accions el poden posar en perill i quines poden actuar en favor de la seva conservació”.

L’Ajuntament de Biure i el seu equip de govern ha manifestat el seu interès per poder impulsar un projecte de Geoturisme i ús educatiu del patrimoni geològic de la Geozona 157 d’acord amb un projecte treballat conjuntament amb el Centre Geocamb de la Universitat de Girona. A la fitxa IEIGC-157 del Mont-roig i els encavalcaments del Biure diu textualment: “La claredat amb què es mostren les relacions entre les diferents unitats i les estructures que afecten el conjunt fa que la zona sigui un dels espais més valuosos com a recurs didàctic per la comprensió del que és l’estructura geològica del Pirineu. La possibilitat de seguir, en poca distància, l’evolució lateral de les estructures, on els plecs passen a encavalcaments, augmenta l’interès com a recurs didàctic. Finalment, una ben diferenciada litologia amb colors contrastats fa que el seguiment visual de la geologia en el paisatge es faci clar i entenedor“.

L’alcalde de Biure, Martí Sans, ha manifestat que “la proposta de parc geològic al municipi permetrà enriquir el col·lectiu de parcs de Catalunya i donar un impuls al territori. Des de l’Ajuntament creiem que aquests recursos al municipi permetran desenvolupar l’economia i a la vegada millorar el medi natural”. Finalment, la diputada socialista Sílvia Paneque ha insistit en que “aquest projecte inclou 10 accions de caire científic, divulgatiu i educatiu i s’emmarcarien en un ambiciós projecte de Parc Geològic que podria significar un impuls per la geoconservació, geoturisme i creació de recursos de divulgació i educació ambiental per les comarques gironines”.