Actualitat

Girona exemplar en respecte i civisme en el món de l’esport

10 gener 2022

Paneque
El grup municipal del PSC demana que Girona sigui exemplar en respecte i civisme en el món de l’esport. Recorda que diferents col·lectius reivindiquen tenir dret a la pràctica de l’esport sense haver de patir discriminació o discursos d’odi

El PSC a Girona demana compromís per part de l’Ajuntament de Girona per fer que l’esport guanyi amb respecte i exclogui els discursos d’odi i la violència. Les diferents disciplines esportives són espais de trobada entre persones diverses. Això fa que l’esport pugui ser utilitzat per potenciar actituds cíviques i de respecte mutu, però també hi ha el perill que sigui utilitzat com un lloc on es potencien discursos d’odi o de violència. La moció que presenta el grup municipal socialista aquest mes de gener al Plenari de Girona demana accions concretes per part de l’Ajuntament de Girona per impedir la violència a l’esport i garantir que tothom s’hi senti bé sigui quin sigui el seu sexe, gènere, condició sexual, llengua o origen.

La portaveu del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, recorda que Girona és una referència a Catalunya en el món de l’esport i que la ciutat té clubs de futbol, bàsquet, atletisme, patinatge, rugbi, atletisme, entre d’altres, que destaquen per al seu prestigi i bon fer. Aquest escenari, segons la socialista, pot ser utilitzat, perquè la ciutat sigui referència en la reivindicació que l’esport sigui també un lloc de trobada per potenciar el respecte mutu i el civisme entre persones diferents. “Una ciutat és quelcom més que carrers, places i equipaments, és també un lloc de trobada entre persones diferents. Això passa amb especial intensitat en el món de l’esport. L’objectiu de la moció és utilitzar això per potenciar-hi els valors propis que hem de tenir com a ciutat cívica”, ha explicat Sílvia Paneque.

Precisament, el pròxim dia 19 de febrer, és reconegut com el Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia a l’esport. Una de les reivindicacions del col·lectiu és que les institucions es comprometin a eliminar els discursos d’odi i d’exclusió en el món de l’esport. “Malauradament, encara hi ha moltes persones que pateixen incomoditat o que no practiquen un esport, perquè no tenen garantit el dret a ser respectats”, ha explicat Sílvia Paneque.  Les agressions verbals i violentes han crescut els últims anys i mesos. L’Observatori contra la homofòbia a Catalunya ha publicat que el 2020 hi ha hagut un increment del 18,1% d’accions d’odi o violència respecte l’anterior i que és la pitjor dada des se’n fa seguiment. Més de la meitat de les incidències, concretament un 62,9% de les quals, es produeixen en espais públics. 

“Volem que l’Ajuntament de Girona inclogui la conscienciació que tothom s’ha de sentir bé al món de l’esport. Hem volgut fer una moció per a tothom, que es respecti a tothom i que la diversitat de condicions sexuals, llengües o orígens sigui preservada com allò que és: una riquesa per a la societat”, ha conclòs Paneque. La moció del PSC demana un gran acord entre institucions i clubs esportius per enfortir el civisme, el respecte i l’educació en el món de l’esport; incloure la lluita contra la discriminació per motius de sexe, origen, llengua, etc; i promoure el respecte a la diversitat com una riquesa social i cultural de Girona.