Comarques Gironines

Lamuà: "La proposta de PGE del Govern de Sánchez és una solució per al problema de l'habitatge"

  • Actualitzat:
  • Creat:

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 inclou tant l’ascens del salari mínim com un pla d’inversió per habitatge públic de 630 milions d’euros per a l’any vinent i un ascens progressiu d’aquesta inversió fins al 2021

La proposta de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019, que inclou tant l’ascens del salari mínim com un pla d’inversió per habitatge públic de 630 milions d’euros per a l’any vinent, i un ascens progressiu d’aquesta inversió fins al 2021, és una solució autèntica i tangible per corregir l’encariment del preu de l’habitatge. És la conclusió del Diputat socialista per Girona Marc Lamuà davant la voluntat del govern de Pedro Sánchez per posar sobre la taula propostes d’accions i de solucions que contribueixin a resoldre el problema de l’habitatge a les comarques gironines.

Fa pocs dies el sindicat UGT donava a conèixer que com a mínim 10.000 joves de la demarcació de Girona no es podien emancipar a causa de la combinació entre la precarietat laboral i el cost de l’habitatge. Les dades a les comarques gironines descriuen un panorama de gran dificultat per a les persones que volen emprendre el seu propi projecte de vida. L’atur juvenil a arribat a més d’un 10% estructural, la taxa de contractació temporal entre els joves és del 85% i l’edat d’emancipació supera els 29 anys, una xifra que situa l’Estat a la cua d’Europa només superada per Grècia, Itàlia, Eslovàquia, Croàcia i Malta. A Catalunya i a Girona la mitjana de sous dels joves de fins a 29 anys no arriba a la mitjana catalana de 24,454,64 euros per any. Aquesta xifra combinada amb l’increment tan dels preus de lloguer com de compra (a Girona el preu per metre quadrat s’ha situat en més de 1.700 euros) fa encara més difícil l’emancipació.

“Després d’anys d’un desert de propostes al marge de les receptes més dures d’austeritat contra les classes mitjanes i treballadores; ara, amb el govern de Pedro Sánchez, hi ha un esforç polític immens per trobar camins allà on no n’hi ha. L’augment del Salari Mínim Interprofessional arribarà als 900 euros i s’implementarà una inversió de 2.330 milions. Aquesta inversió, que permet implementar polítiques d’habitatge digne, obre la porta perquè les comarques puguin rebre una inversió de 37 milions fins al 2021 i de 6,6 milions aquest primer any. Aquesta xifra significaria una acció contundent i real en la vida de moltes persones de les nostres comarques”, ha explicat Marc Lamuà.

Efectivament el projecte que proposa el govern de Pedro Sánchez és una solució per als problemes de l’encariment del preu de l’habitatge. El Pla Estatal té un apartat concret que s’implementarà, en cas que s’aprovin els pressupostos, de manera especial a zones on s’hagi experimentat un ascens del lloguer excessiu durant els últims anys. Aquesta és una circumstància que afecta de manera directa les comarques gironines, tant a les ciutats com a petits municipis i a llocs de costa, i que ha suposat un augment de més del 10% dels preus. El pacte de Pressupostos especifica que “davant del nou increment de preus del lloguer, singularment en determinades zones del país, es posa de manifest implementar mesures que permetin que els ciutadans que hi viuen tinguin accés en condicions raonables a un habitatge digne”.