Comarques Gironines

Rafel Bruguera lamenta que el Govern actuï unilateralment i faci servir els ajuntaments de comparsa

  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC alerta que amb la modificació dels estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística (CpNL) es corre el risc de trencar un consens polític i social que ha durat gairebé 30 anys

El diputat del grup socialista, Rafel Bruguera, ha defensat aquesta tarda al Ple del Parlament de Catalunya la necessitat de debat i acord de grups parlamentaris i també dels ajuntaments per modificar els estatuts del CpNL i no fer-ho de manera unilateral, com planteja el Govern de la Generalitat. Bruguera ha recordat que “el CpNL és, juntament amb el model d’immersió lingüística, una de les dues grans potes d’un gran acord de país que es van anar dibuixant i implantant a finals dels anys 80 i principis dels 90 i que ara el Govern vol posar en risc”.

Durant la seva interpel·lació al Govern sobre el CpNL, Bruguera ha defensat, tot i admetre la necessitat d’actualitzar els estatuts, que “els socialistes ens oposem a aquesta modificació que ha presentat el Govern per una raó formal i per una raó de fons”. Així, el diputat socialista ha explicat que “d’una banda, estem davant d’una decisió unilateral del Govern, sense cap mena de diàleg i molt menys d’acord amb les forces polítiques i els ajuntament consorciats”. De fet, Bruguera ha assegurat que “la modificació dels Estatuts implica que els ajuntaments passin a tenir un paper secundari, un rol de comparsa dins del Consorci. Pagar i callar, pagar i creure”.

Rafel Bruguera ha afegit que “la proposta del Govern és inacceptable perquè, a més de les qüestions formals, significa, entre altres, una recentralització del CpNL, en tant que el Govern passa a tenir la majoria i el control absolut tant del Consell d’administració i el ple com dels Consells dels Centres de normalització Lingüística”, o perquè “els criteris en què es basa la proposta per establir les obligacions econòmiques dels ens local no s’argumenten”.

El diputat socialista ha posat en valor la feina i el compromís dels ajuntaments en els objectius i els programes del Consorci, i ha denunciat que “el debat real del CpNL és el de la precarietat laboral, la manca de treballadors en molts dels Centres del Territori, la invisibilitat social que pateix i la necessitat de disposar de més recursos, de més pressupost, de més cursos arreu” i ha reivindicat “el diàleg i la implicació de totes les administracions com la millor manera per assolir els millors resultats, com va passar fa 25 anys amb l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona”.